preloader
نکات جامع صورت های مالی

به طور کلی صورت های مالی اساسی شامل: صورت وضعیت مالی، صورت سود و زیان، صورت تغییرات در حقوق مالکانه، صورت جریان وجوه نقدی و یادداشت‌های توضیحی پیوست میباشد.

نکات جامع صورت های مالی

به طور کلی صورت های مالی اساسی شامل: صورت وضعیت مالی، صورت سود و زیان، صورت تغییرات در حقوق مالکانه، صورت جریان وجوه نقدی و یادداشت‌های توضیحی پیوست میباشد. تجزیه‌ وتحلیل این صورت‌ها باعث می‌شود ارکان رهبری شركت‌ها، سرمایه گذاران، تامین کنندگان و اعتبار دهندگان بتوانند از وضعیت مالی  در گذشته و حال شرکت‌ها آگاهی  پیدا کنند و درباره آن قضاوت كنند. وباتوجه به اطلاعات در دسترس آینده شرکت را پیش بینی نمایند. به همین دلیل صورت های مالی دارای کاربردهای فراوانی در تحلیل بنیادی جهت تصمیمات اقتصادی هستند.

اهداف تهیه صورت های مالی

در تدوین و تهیه صورت ‌های مالی هدف  اصلی ارائه اطلاعاتی درباره وضع مالی، عمل کرد های مالی و انعطاف پذیری مالی به صورتی اجمالی و ساده و طبقه بندی شده همانگونه که میدانید (یکی از اصول کاربردی حسابداری اصل طبقه بندی وانشاء اطلاعات مالی است) است و اما این گزارشات باید به گونه ای باشد که برای مصرف کنندگان نهایی این اطلاعات سودمند باشد تا بتوانند تصمیمات اقتصادی ومالی به هنگام و مرتبط اخذ نمایند.

به زبانی ساده ترصورت مالی آخرین وضعیت منابع مصارف ومنبع شرکت را بر اساس واحد پول به طور خلاصه و کامل و بر مبنای استانداردهای مصوب و یکسان را نشان ‌می‌ دهند، اینکه پول یک شرکت از چه منابعی حاصل شده است، در چه محلی خرج یا به مصرف رسیده است و در حال حاضر در چه شرایطی و تحت چه نوع دارایی نگه داری میشود.

صورت های مالی اساسی بخشی از مجموعه کامل صورت های مالی بوده و دارای 4 بخش هستند که عبارتند از:

صورت وضعیت مالی (ترازنامه)

صورت تغییرات در حقوق مالکانه  

صورت جریان های نقدی

صورت درآمد (سود و زیان)

هزینه گاهی صورت سود و زیان و گاهی صورت درآمد هزینه نیز نامیده می‌شود. این صورت مجموعه درآمد شما را در یک دوره معین از منابع مختلف نشان می‌دهد بطور کلی بیانگر نتیجه عملکرد مدیران، و یا شرکت در طی همان دوره های گزارشگیری میباشد وطبقه بندی آن بر اساس نوع فعالیت، صنعت، اصل مستمر بودن درآمدها و موارد با اهمیت به مواردی طبقه بندی میشود که خود شامل موارد تفضیلی هستند.

درآمد‌ها شامل  درآمدهای عملیاتی و غیر عملیاتی است:

 

درآمد‌های عملیاتی:

به درآمدهای اصلی و مستمر شرکت که شرکت جهت این موضوع تاسیس شده است و عمده منابع شرکت را شامل میشود که این موضوعات را در اساسنامه نیز عمدتا درج میشود.

درآمد‌های غیرعملیاتی:

این درآمدها بر اساس فعالیت های اصلی  شرکت کسب نمی‌شوند مانند درآمد اجاره ملکی که برای  فعالیت یا ... کسب‌وکار خریداری شده است و یا درآمد حاصل از فروش ملک و یا ..

 به همان گونه درآمدها، هزینه‌ها با توجه به نوع عملیات و هدف شرکت به، هزینه‌های عملیاتی، یا بهای تمام شده کالا و خدمات و هزینه های اداری، عمومی، فروش و غیرعملیاتی طبقه بندی میشود.

هزینه‌های تولید یا بهای تمام شده:

شامل بهای خرید مواد اولیه، هزینه های دستمزد کارمندان و کارگران، هزینه سربار، شاخت و... میباشد.

 سایرهزینه عملیاتی:

شامل هزینه های بازاریابی و فروش، هزینه‌های مالی و اداری و... میباشد.

هزینه‌های غیر عملیاتی:

اغلب بخشی ازغالب بهای تمام شده کالا یا خدمات و هزینه‌هایی که عملیاتی هستند نباشند. این نوع از هزینه‌ها به فعالیت‌های شرکت مربوط نمی‌شود و دائمی نیستند و بصورت مستمر تحقق نیافته و به صورت، موردی رخ میدهد مثال هدایای اهدایی، جرایم و...

صورت جریان های نقدی

در این صورت مالی بر خلاف صورت های مالی بر مبنای نقدی تسویه شده یعنی تمام درآمدها و هزینه ها و تغییرات در دارایی ها و بدهی را به صورت نقدی بیان میکند.

در صورت مالی جریان های نقدی، گزارشی از تغییرات وجه های نقدی شرکت در طی دوره مالی از روند فعالیت‌های  مالی و اقتصادی شرکت و روش‌های سرمایه‌گذاری را می‌توانید ببینید.

بعضی فعالیت ها باعث بدست اوری این وجه های نقدی میشود، شامل فعالیت‌عملیاتی، تامین های مالی و سرمایه‌گذاری است. در فعالیت‌های عملیاتی که جز منابع درآمد شرکت ها است، درآمد‌های نقدی از طریق فعالیت های اصلی شرکت به دست می‌آید. و اگر موضوعی که امکان درج در سایر طبقه بندی نباشد نیز در این طبقه جای گذاری میگردد.

در سرمایه‌گذاری با دادن وام به افراد و دریافت اقساط آن یا خرید و فروش منبع های مختلف مثل: واگذاری و یا خرید دارایی های نقدی ثابت مشهود و نامشهود و یا سود سهام دریافتی، وجوه نقد کسب می‌شود و در روش آخر که تامین مالی میباشد، وجوه نقد حاصل از بانک و تامین کنندگان و مالکین شرکت در این دسته قرار میگیرند.

صورت وضعیت مالی (ترازنامه)

دارایی‌ها، بدهی‌ها و حقوق صاحبین سهام شرکت، در یک بازه زمانی را در صورت وضعیت مالی نمایش می‌‌دهد. دارایی‌ها باید مساوی با بدهی‌ها بعلاوه حقوق صاحبین سهام باشند. طبقه بندی دارایی با وجه نقد و معادل آن معمولا شروع می‌‌شود که باید  به مساوات با مانده موجودی نقدی در پایان سال در صورت جریان های نقدی باشد. ترازنامه مانده هر حساب اصلی را طی دوره های مختلف نمایان میکند. نگاهی به ترازنامه در محسابات اینکه که آیا می‌‌توانید تعهدات مالی خود را از چه محل انجام دهید یا از محل منابع جاری یا غیرجاری و یا چه میزان از دارایی های متعلق به صاحبان سهام و چه میزان متعلق به بستانکاران است.

دارایی‌ها به دو نوع جاری و بلندمدت تقسیم بندی می‌‌شوند که با توجه به قدرت نقدشوندگی جدا می‌‌شوند و معمولا دارایی هایی که در مدتی بیش از یک دوره مالی و یا 12 ماه وصول میشوند را غیر جاری و سایر را جاری مینامند.

دارایی‌های جاری عمدتا:

دریافتی های تجاری و غیر تجاری

اوراق بهادار کوتاه مدت

وجوه نقد و سپرده های دیداری بانکی

موجودی های مواد وکالا

دارایی‌های بلند مدت (ثابت) شامل:

ماشین آلات تولید

تولید دارایی های مشهود

سرمایه گذاری های بلند مدت

و سایر دارایی‌هایی که سرعت نقدشوندگی آنها بیش از یکسال به طول خواهد انجامید

بدهی:

بدهی‌ها نیز مثل دارایی‌ها به دو دسته  بدهی‌های جاری و طولانی مدت دسته‌بندی می‌‌شوند که به زبان ساده میتوان گفت بدهی ها همان تعهدات شرکت نسبت به افراد بستانکار است.

 

بدهی بلند مدت:

وام های بلند مدت

بستانکاری های بیش از یک سال

ذخیره مزایای پایان خدمات کارکنان

بدهی‌های جاری:

پرداختی های تجاری و غیرتجاری

مالیات بر درآمد

 حقوق دستمزد قابل پرداختنی

سود سهام پرداختنی

صورت تغییرات در حقوق مالکانه

پیش دریافت ها و...

صورت سود و زیان جامع، (گزارش مربوط به میزان افزایش یا کاهش مقدار درآمد‌ها و هزینه‌هایی که انجام شده یا نشده‌اند) ارائه می‌شود. این صورت شامل گزارش سود و زیان خالص یک دوره طبق صورت سود و ضرر و همچنین گزارش دیگر درآمدها و هزینه‌های شناسایی شده در یک دوره مالی است. این گزارش کامل‌تر و جامع‌تر بوده و می‌تواند در ارزیابی میزان سود و زیان یک شرکت بسیار موثر باشد. و معمولا حقوق صاحبان سهام واقع درصورت وضعیت مالی از این صورت استخراج میشود و تغییرات آن را طی دوره ها نشان میدهد.

مقالات مرتبط